Za markata

История на марката Лонсдейл

История на марката Lonsdale

 

Lonsdale е марка за мъжки,дамски и детски маратонки, боксови ръкавици, обувки за бокс, клубно облекло, бинтове за ръце и протектори, основана в Лондон, Англия през 1960 година. Марката, създадена от бившия боксьор Bernard Hart, първоначално е специализирана за оборудване в бокса, преди да разшири производството си със спортни стоки и модни облекла. През 1891 г. на петия граф на Lonsdale Хю Лоултър, председател на Националния спортен клуб е първият, който въведе боксови ръкавици, след смъртта на три боксьорa в чиста битка

Лорд Lonsdale е бил известен като жълтия граф и това е бил неговия персонален цвят.Той имал Rolls Royce кабриолет с отличаващ се жълт цвят.Лорд Lonsdale също е бил първия председател на автомобилната асоциация на Великобритания и по късно президент на футболен клуб Арсенал.Лентата с жълт цвят със знака на Аресенал е символ на почит към него.За някой той е познат като най големия спортен джентълмен на Англия.

 

През 1909г за насърчаване на бокса Лорд Lonsdale започва награждаването с колан Lonsdale за всеки професионален боксьор който спечели Британския национален шампионат и двукратно защити титлата като по този начин слага началото на традиция в която боксьора се доказва като истински шампион.

 

1929 господин Лорд Lonsdale става първия председател на британския съвет за контрол на бокса.Той почива през 1944г на 87 годишна възраст.Години по късно през 1959г на бившия професионален боксьор Бернарт Хъртс е било издадено разрешение от Джеймс Лолтър ‘’7 граф в кралство Lonsdale’’да използва името Lonsdale за боксова екипировка и аксесоари.Бизнес начинанието стартирало през 1960г в Soho.

Марката станала еквивалент едновременно на кралско наследство и качество на продуктите буквално за една нощ със световно известни боксьори като:Мохамет Али, Шугар Рей Робинсън и Браян Лондон които стават поклонници на марката.

Средата на 60-те на улица Карнаби  става световно известна като горещата точка на Лондон.Тя е ключово място за младежката революция на Англия и има дългосрочно въздействие върху модата и туристическата индустрия.В края на 60-те същата улица е била втора по посещаемост туристическа атракция в Лондон след Бъкимганския дворец и магазините на Lonsdale били точно на ьгьла.Като най престижни посетители били Грегари Пек, Пол Макартни и Антъни Куин.Така магазина бързо се превърнал в меката на известните личности както и на боксовото братство и широката общественост.

През 1979г млад мъж на име Пол Уелър, главен вокалист на ултра готината банда The Jam поситил магазина на Lonsdale без да знае, че продавачите там били пенсионирани боксьори.

Пол закупил голям брой тенески Lonsdale и с тях бил на турне в Япония.Реакцията на публиката била смайваща.Последвал бум на продажби и мараката Lonsdale завладяла много нови територии. Ивендър Холифийлд, Марвин Гешефтар, Ленъкс Луис, Майк Тайсън и Ивендър Холифийлд са сред световните шампиони които са се убочавали и боксирали с марката Lonsdale.Австралийския боксьор Вик Дарчинян е сегашен участник в WBA, WBC и IBF и сегашен световен шампион е горд превърженик на Lonsdale.На 1 Ноември 2008г става първия човек в историята в този клас боксьори който побеждава Кристиян Мижарес на мач в Калифорния.Част от сегашния отбор на Lonsdale вкючват Били Хлапето и Ловмур кaкто и техната първа жена боксьор Лорън Игъл.Марката Lonsdale в Австралия става избор на много спортни звезди като Принс,Майкъл Пиърс,Джарет Харвайс,Майкъл Албъсън,Джош Пери,Глен Стиуърт и Гордън Талис както и супер трениорите Грег Белами и Брад Филтър.

В началото на 90-те години марката прави дебют на европейския пазар, а през 1998г престига и в Австралия.Така марката Lonsdale се превъща в световно познат етикет на бокса какъвто е и днес съчетавайки класически линии и форми кръстосани с новостите на съвременноста.Комфорта и дълготрайноста на облеклата ги правят усновни в гардероба на обществото както за спорта така и за ежедневието.

През 2010г Lonsdale London чества своята 50 годишнина от началото на неговото скромно съществуване на улица Карнаби като искалира до световно призната лайф стайл мода която днес можем да разпознаем между тълпата.Да отбелижи този важен историчски момент Lonsdale пуска своя лимитирана серия включваща в строго ограничени количества монохромни тенески и дънкови облекла.

 

Наред с "Fred Perry" и "Burberry" в България на най-голяма популярност се радва марката "Lonsdale". Любопитно е, че за това нещо влиянието не идва от Англия, където тя се произвежда, ами от континента – от страни като Германия и Холандия. Там неонацистите не могат да си позволят открито да манифестират своята идеология и прибягват до използването на символи и съкращения. Затова и буквичките "N-S-D-A", в средата на името "Lonsdale" им напомнят на съкращението NSDAP – партията на Хитлер, и носейки такива дрехи, те безнаказано обявяват политическите си пристрастия. В един момент дори се стига до това в Холандия да бъде забранено внасянето на тази марка… И така, от скинарите, които често присъстват във футболните агитки, а също и благодарение на английския флаг, логото с агресивно изглеждащ лъв и боксовите традиции, "Lonsdale" си стана любима на кежуълите в Централна и Източна Европа, а също така е и доста по-достъпна като цена.